Warsztaty kulinarne w klasie 2a.
Nasza klasa 2a, wzięła udział w warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach kampanii społecznej „Wiem, co jem”. Celem warsztatów było upowszechnienie wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Zajęcia prowadziły panie trenerki, posiadające wykształcenie z zakresu żywienia i dietetyki. Każde spotkania trwało 45 minut:
- Dobre śniadanie w domu i szkole – tu pracowaliśmy nad piramidą żywnościową, poznaliśmy dziesięć zasad zdrowego żywienia.
- Warsztaty kulinarne – przygotowaliśmy wspólne „zdrowe śniadanie”, pełne witamin, warzyw i owoców. Nasza kochana pani Skarbnik zakupiła produkty spożywcze wg. listy przekazanej przez panie trenerki, a my przygotowaliśmy czapki kucharskie i dobre chęci do pracy. Mogliśmy spróbować każdej potrawy,
a wszystkie były smakowite, ślinka leci na samo wspomnienie. - Aktywność fizyczna to podstawa zdrowia- wiemy już, że człowiek potrzebuje aktywności ruchowej tak samo jak powietrza i pożywienia. Może to być zwykła zabawa w berka na podwórku, bieganie, skakanie, czy uczestniczenie we wszelakich zajęciach sportowych, gry zespołowe.
Dobrze, aby dzieci nie unikały zajęć ruchowych w szkole oraz, aby aktywność ruchowa występowała w rodzinie.
Finałowym dopełnieniem warsztatów było wręczenie każdemu uczestnikowi warsztatów pamiątkowego dyplomu i medalu z logo kampanii.
Tekst: Anna Kalinowska