WARSZTATY KULINARNE

Tradycją naszej szkoły są, prowadzone od paru lat, warsztaty kulinarne. Inicjatorką tych zajęć jest pani Ewa Błachnio, fascynatka nowinek jedzeniowych. Minione tematyki spotkań przebiegały pod dźwięcznymi hasłami „Od nasionka do jedzonka”, „Cztery pory roku”. Myślą przewodnią obecnych warsztatów jest „Polska Kuchnia Regionalna”. Spotykamy się raz w miesiącu w „domku”, gdzie od tego roku mamy do dyspozycji pomieszczenia przeznaczone na tego typu zajęcia. Dzięki wsparciu finansowemu i rzeczowemu Rady Rodziców naszą szkolną kuchnię systematycznie wzbogacamy o nowe sprzęty.

Pierwsze tegoroczne spotkanie poprzedzone zostało prezentacją multimedialną nt. „Kulinarna podróż po Polsce”. W szczególności przyjrzeliśmy się kuchni „Warmii i Mazur”, która jest bardzo różnorodna. Pierwszą potrawą, którą przygotowaliśmy były, ulubione przez większość, placki ziemniaczane. Wyszły bardzo dobre, jedliśmy je wytrawne lub na słodko ze śmietaną i cukrem. Pycha.

Zapraszamy wszystkich chętnych uczniów na kolejne spotkanie kulinarne, które odbędzie się w piątkowe, listopadowe popołudnie. Dokładnie, kiedy? Śledźcie wiadomości na Librusie.

Do smacznego zobaczenia 🙂

Koordynatorki projektu

Ewa Błachnio

Beata Szylberg

Listopad 2021 r

W listopadowe, piątkowe popołudnie odbyło się drugie spotkanie kulinarne w ramach warsztatów „Polska kuchnia regionalna”. Tym razem rozmawialiśmy na temat kuchni śląskiej. Przez wieki kultura Śląska mieszała się i czerpała z wpływów Polski, Czech, Austrii i Niemiec. Spowodowało to powstanie oryginalnej gwary, pięknych strojów ludowych oraz charakterystycznej kuchni. Potrawy serwowane w tym regionie są kaloryczne i sycące. Najbardziej znane to golonka, rolady (zrazy zawijane), karminadle (kotlety mielone), krupniok (kaszanka) oraz zupy – żur śląski, wodzionka (zupa na bazie czerstwego chleba, czosnku i tłuszczu). Naszym wyzwaniem było przygotowanie pyz śląskich, znanych jako kluski śląskie.

PRZEPIS: 1.Obieramy 1 kg ziemniaków, które gotujemy i zostawiamy do ostudzenia. 2.Następnie mielemy (obecnie dopuszczalna jest forma językowa mielimy) je w maszynce lub przeciskamy przez praskę. 3.Wyrównujemy zmielone ziemniaki w misce, dzielimy nożem na 4 części, wyjmujemy jedną część, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodajemy te wyjęte ziemniaki i jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy. 4.Formujemy kulki, i w każdej robimy palcem dziurkę. 5.W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. 6.Na wrzątek wrzucamy partiami pyzy, gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. 7. Polewamy kluski tłuszczykiem, dowolnym sosem lub jemy na słodko ze śmietaną i cukrem.

Było smacznie i wesoło. Zapraszamy na kolejne spotkanie kulinarne.